Historik och utveckling

1968 på våren åkte jag och mina föräldrar ut på en av många bilutflykter för att leta rätt på ett blivande landställe inte alltför långt bort från Stockholms innerstad där vi bodde,

 

Efter ett mindre lyckat projekt uppe i Häverö kommun där fastighetsbolaget hade slarvat med garantisumma till kommunen, letade vi vidare efter ett annat objekt.

 

Vi åkte in på en liten grusväg och passerade ett annat tomtområde, men de hade sett en annons om Sjöskogen. Vi åkte en bra bit in på grusvägen och det såg inte så speciellt ut. Mamma tyckte att vi skulle vända och åka tillbaka. Då sa pappa -"har vi kommit så långt fram så kan vi lika bra fortsätta en bit till". När vi äntligen kom fram till Sjöskogen gick vi in i visningshuset. Med en tomtkarta gav vi oss ut på området för att se om där fanns någon tomt som kunde passa. Mina föräldrar fastnade för en tomt på B-vägen som låg högt upp med fri sikt över ängarna. Vi tog oss tillbaka till representanten för Anebyhus som sålde tomterna i Sjöskogen. När vi kom dit talade de med Tage Riberman från Anebyhus. Han frågade om vi varit uppe på en annan del av området som hade tillkommit på grund av att Länsstyrelsen inte hade godkänt avstyckningen av några tomter. Som kompensation hade de lagt till några tomter. Vi åker upp på ”Orrstigen” och stannar längst upp på vägen. Lämnar bilen och tittar på tomt E8. Vad vi ser är en tomt med fri sikt över gärden och sjöutsikt.

Båda mina föräldrar säger:

-Här är det!!

Snabbt tar vi oss tillbaka till visningshuset i hopp om att ingen annan har upptäckt denna pärla. Vi var först!

Lagom till midsommarhelgen kommer huset i delar. Direkt efter helgen startar bygget.

Detta var 1968.

Efter många härliga år och somrar överlåter mina föräldrar fastigheten till mig.

Mamma och pappa tillbringar nästan all ledig tid till att vara ”ute på landet”.

Det pågår ända fram till de lämnar oss. Pappas sista sommar blev 2011.

 

Jag och Ann-Gret har tyvärr inte spenderat så mycket tid i Sjöskogen, och det började dessvärre bli lite förfallet. Både hus och tomt får lida till förmån för campinglivet under våra semestrar.

Vi planerarade så smått att eventuellt flytta söder ut och göra oss av med både villa och landställe. Vår äldsta son protesterar mot att göra sig av med landstället. Vi funderar på andra lösningar, och kom fram till att vi helt enkelt flyttar ut till Sjöskogen. Vi kontaktar en arkitekt som ger oss förslag till om- och tillbyggnad. Husets 68 m² skulle efter ombyggnad bli 113,5 m². Efter diverse turer med kommunen fick vi till slut bygglov.

 

Det är total en "makeover".

Ny ytterpanel, nytt tak. All "ruttet" trä är utbytt.

Alla innerväggar i gamla delen är flyttade. Det är bara vardagsrummet som är sig någorlunda sig likt.

Allt annat har fått en ny design och innerväggarna är flyttade.

 

Bygget slutfördes under sommaren 2015.

Inflyttning skedde 1 november.

 

Drygt ett år har passerat och nu börjar alla planerade byggnationer mm. bli klara.